Državna vaja – Fraport 2021

V soboto, 25. 9. 2021 je potekala vaja, s katero se je preverjala pripravljenost ob morebitni letalski nesreči. Vaja državnega pomena je bila organizirana na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana v sodelovanju Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, podjetja Fraport Slovenija in UKC Ljubljana.

Vaja, v katero je bilo vključenih veliko število udeležencev, je temeljila na predpostavki, da je prišlo do težav med pristajanjem letala, ki je nato zdrsnilo z vzletno-pristajalne steze. V letalu je bilo 146 potnikov s šestimi člani posadke, od katerih je bilo več kot 100 poškodovanih. V vaji je bilo 10 težje poškodovanih, ki so ostali v letalu, vsi ostali pa so se s pomočjo letalskega osebja uspeli evakuirati.

Namen vaje je bil preveriti usposobljenost in organiziranost različnih reševalnih služb in ekip, njihovo sodelovanje na terenu in predvsem preveriti sposobnost zdravstvenega sistema in reševalnih služb za delovanje v trenutnih razmerah za sprejem tako velikega števila oskrbovancev.

Udeležili smo se je skupaj z gasilci PGD Zgornji Brnik, GARS Kranj, GARS Fraport Slovenija, reševalnimi ekipami NMP iz celotne Slovenije ter policijo. Naša Primarna naloga je bila reševanje ponesrečencev iz letala in prenos ponesrečencev na triažno mesto. Na vaji je sodelovalo 10 operativnih gasilcev PGD Cerklje, s tremi vozli.