Prvi posredovalci

PGD Cerklje je vstopilo v pilotski projekt učinkovitejše uporabe AED (avtomatskega defibrilatorja) na Gorenjskem, zato smo pod vodstvom NMP Kranj – dr. Mohorja in njegove ekipe, opravljali tečaj iz oživljanja oziroma tečaj za prve posredovalce. Prvi posredovalci smo v tem primeru gasilci, ki na podlagi aktiviranja zdravnika priskočimo na pomoč ob sumu na srčni zastoj. Pri srčnem zastoju čas igra ključno vlogo, saj z vsako minuto izgubimo približno 10% možnosti za preživetje, če nihče ne ukrepa. NMP Kranj je od naših krajev oddaljen približno 15 minut, zato je smiselno, če zdravnik ob sumu na srčni zastoj aktivira tudi usposobljene gasilce z ustrezno opremo. Ti bodo na kraj prispeli pred prihodom reševalcev in zdravnika ter začeli s temeljnimi postopki oživljanja. Ko bo sklenjen dogovor o alarmiranju, bomo v primeru srčnega zastoja torej posredovali tudi gasilci. Začetek izvajanja nalog prvh posredovalcev je 13. 7. 2014.

S tečajem sta zaključili dve skupini prvih posredovalcev iz PGD Cerklje in PGD Štefanja Gora. Tečaj je potekal v gasilskem domu v Cerkljah, udeležilo pa se ga je preko 30 članov iz PGD Cerklje in PGD Štefanja Gora. Začeli smo s teorijo, nato pa smo v manjših skupinah preizkusili še praktični del. Najprej smo se spoznali z osnovnimi postopki oživljanja odraslih in otrok (masaža srca in različni načini dajanja umetnega dihanja) in vadili vsak del posebej, kasneje pa smo dodali še uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED). Poleg oživljanja smo spoznali tudi ravnanje ob hudi bolečini v prsnem košu, možganski kapi in hudi krvavitvi. Ko je vsak posameznik usvojil osnovne postopke, smo trenirali ukrepanje po najpogostejših scenarijih iz vsakdanjega življenja. Po končanem usposabljanju smo opravili še teoretični in praktični preizkus znanja.

Zahvaljujemo se ekipi NMP Kranj pod vodstvom dr. Mohorja za poučen tečaj in potrpežljivost, tečajnikom pa se zahvaljujemo za pripravljenost in sodelovanje, ter jim čestitamo ob uspešno opravljenem tečaju!