Dan odprtih vrat 2022

V sklopu praznovanja 130letnice društva, ter mesecu oktobru, ki je mesec požarne varnosti, smo se gasilci PGD Cerklje odločili, da pripravimo dan odprtih vrat.
Za dan odprtih vrat smo pripravili štiri različne scenarije za vaje, na katerih smo občanom predstavili našo opremo, vozila, ter na koncu tudi naše znanje, ki je potrebno za varno in uspešno posredovanje.

Prvi scenarij vaje je bila prometna nesreča, pri kateri je vozilo trčilo v pred seboj vozeči traktor. V nesreči je bila poškodovana ena oseba in sicer voznik osebnega vozila, ki je tudi ostal ujet v vozilu. Za izvedbo vaje smo za pomoč zaprosili Gasilsko reševalno službo iz Kranja, ki ima tudi koncesijo za posredovanje ob prometnih nesrečah na našem področju delovanja. Gasilci PGD Cerklje smo prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, izvedli pristop do poškodovanega voznika, ter mu nudili prvo pomoč. Po prihodu gasilcev GARS Kranj se je z njihovo pomočjo in opremo izvedel tehnični poseg na vozilu, s tem smo omogočili dostop ekipi NMP Kranj za dokončno oskrbo in imobilizacijo poškodovanega. Ob tej priložnosti bi se zahvalil ekipi reševalcev NMP Kranj, ter gasilcem GARS Kranj za izredno dobro, ter strokovno sodelovanje.

V drugi vaji smo prikazali delovanje prvih posredovalcev PGD Cerklje. Po predpostavki vaje se je občan zgrudil in obležal brez znakov življenja. Regijski center za obveščanje je prejel klic, ter na zahtevo urgentnega zdravnika v NMP Kranj aktiviral prve posredovalce v PGD Cerklje. Prvi posredovalci smo prikazali pristop do neodzivne osebe, ter pričeli z oživljanjem z uporabo avtomatskega defibratorja. Oživljali smo do prihoda ekipe NMP Kranj, ki je prevzela vodenje reanimacije. Reševalcem smo pomagali pri dokončni oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

V tretji vaji smo prikazali gašenje požara v objektu, ter reševanje ujete osebe iz prvega nadstropja. Za potrebe gašenja in preiskovanje prostora smo formirali dve dvojice gasilcev, ki so bili opremljeni v popolno zaščito, katera vključuje tudi dihalni aparat, ki gasilcu omogoča dihanje in preživetje v zadimljenih prostorih. Prvi napad se je izvedel klasično po stopnicah v prvo nadstropje, drugi napad smo izvedli preko teleskopskega dvigala iz košare preko okna.  Med samim preiskovanjem prostora je bila najdena pogrešana oseba s pomočjo termo kamere. Pogrešana oseba je bila iz strani gasilcev oskrbljena z reševalno masko, ter evakuirana preko okna na teleskopsko dvigalo. Med preiskovanjem se je s pomočjo nadtlačnih prezračevalnikov objekt prezračil s tem smo tudi omogočil boljšo vidljivost gasilcem, ki so posredovali v objektu.

Z zadnjo vajo smo prikazali reševanje poškodovanega delavca s strehe gasilskega doma s pomočjo vrvne tehnike. Ker smo želeli prikazati reševanje z vrvno tehniko, smo teleskopsko dvigalo uporabili samo za dostop gasilcev do strehe ter za sidrišča. Ob dostopu na streho smo na košari dvigala pripravili sidrišče za spust poškodovanega. Delavca smo izpeli iz sidrišča, na katerega je bil pripet med delom, ter ga pripeli s pasom na gasilca, kateri je spremljal poškodovanega s strehe do trdnih tal. Na vozilu smo pripravili dvojno sidrišče, za glavno in pomožno reševalno vrv, ter sistem škripčevja 3:1 za lažji dvig poškodovanca in gasilca. Oba smo dvignili nekaj metrov, da se je gasilec lahko vpel v vrv napeto med sidriščem na vozilu in na košari dvigala, kar je omogočilo še horizontalen pomik gasilca s poškodovancem med spuščanjem.  Ponesrečenca smo spustili na tla, ga položili na nosila in oskrbeli.

Za najmlajše obiskovalce smo v prvih treh garažah zaradi slabega vremena pripravili gasilski poligon, ter napihljivo gusarsko ladjo, pred garažami pa smo pripravili na ogled opremo, ki jo gasilci potrebujemo ob različnih posredovanjih, ter naša vozila, za najbolj pogumne pa smo organizirali tudi dvig s teleskopskim dvigalom na 34m višine.

Kljub slabemu vremenu nas je obiskalo kar nekaj občanov, ter tudi sam gospod župan Franc Čebulj. Vsem se najlepše zahvaljujemo za obisk in izkazano podporo.

Ob tem bi se rad zahvalil vsem gasilkam in gasilcem, ter občanom, ki so več dni sodelovali pri pripravi in organizaciji vaj ali na kakšen drug način pripomogli, da smo izpeljali dan odprtih vrat.

Jan Kožuh
poveljnik PGD Cerklje