20/22 – Gozdni požar nad Preddvorom

Datum: 28.  in 29. 3. 2022
Vrsta nesreče: Požari v naravi, oziroma na prostem
Vozila: AC 35/100 – SCANIA, VGV – Mercedes X in TLF 4000 STEYR 680

V ponedeljek, 28. 3., ob 15:50 je zagorelo v gozdu na težko dostopnem pobočju Potoške gore, občina Preddvor. Zaradi razširjenosti požara in hitrega napredovanja po pobočju, smo bili ob 18:10 aktivirani tudi gasilci PGD Cerklje, PGD Štefanja Gora in PGD Šenturška Gora iz GZ Cerklje na Gorenjskem.

Dodeljene so nam bile naloge, da obvarujemo vas Potoče ob skrajno desni strani požara. Napeljali smo več 100m cevovoda proti požaru, s cisterno (Scania) smo zagotavljali zalogo vode za ostala vozila (PGD Šenturška in Štefanja gora), ki so se prebila višje po gozdnih vlakah čim bližje požaru, med njimi tudi naš veteran Steyr. Ob spodnjem in desnem delu požara smo pričeli z gašenjem. S tem smo preprečili širjenje požara navzdol ter omogočili dobavo vode drugim enotam. Na samem kraju je ostalo veliko naših cevi ter nekaj opreme, ki je zaradi obsega in zahtevnosti terena ni bilo mogoče nadomestiti. Kraj dogodka smo zapustili po menjavi z drugimi enotami okrog druge ure zjutraj.

Naslednji dan sta dva gasilca od 13. ure dalje z avtocisterno AC 35/100 – Scania nudila prevoz vode na požarišče in s tem zagotavljala polnjenje rezervoarjev vozil, ki so bila locirana višje in bližje požaru. Prepeljali smo približno 80 kubičnih metrov vode.

Požar je obsegal okrog 700 hektarjev gozdnih površin in težko dostopnega skalnatega pobočja. Pogorelo je več vikendov. Med posredovanjem je bilo zaradi ognja in padanja različnega materiala (skale, štori, debla) poškodovane kar nekaj gasilske opreme in vozil. Pri gašenju se je poškodovalo tudi nekaj gasilcev.

Zaradi obsežnosti požara je bil aktiviran Državni načrt zaščite in reševanja. Na intervenciji je sodelovalo okrog 160 gasilskih enot in skupno več kot 1100 gasilcev iz različnih delov Slovenije. Pri gašenju težko dostopnega terena so nudili pomoč tudi štirje helikopterji Slovenske vojske, ki so vodo zajemali v bližnjem jezeru Črnava. Na pomoč iz Hrvaške pa je priletelo tudi letalo Canadair, ki je vodo zajemalo v Bohinjskem jezeru.

Požar so gasilci z velikimi napori omejili, zelo prav pa so prišle tudi težko pričakovane padavine. Požar je bil pogašen v četrtek, 31. 3.. Gasilci so zaključili z gašenjem, izvajal pa se bo občasen nadzor požarišča.