7/20 – Vetrolom

Datum:  5. 2. 2020
Vrsta nesreče:  NARAVNE NESREČE
Vozila:  
GVC 16/25 – MAN, GVC 24/50 – Kerax, GVM – fiat, PV-1 Jeep

Za nami je pester dan, saj nam je močan veter povzročil kar nekaj nevšečnosti. Prvi poziv smo prejeli ob 11:03 nato pa so se le ti kar vrstili.

Skupno smo zabeležili 45 posredovanja, od tega smo gasilci PGD Cerklje posredovali na 32 lokacijah s 33 gasilci in 4 vozili, PGD Zgornji Brnik na 5 lokacijah s 13 gasilci in 2 voziloma, PGD Zalog na 5 lokacijah z 8 gasilci in 1 vozilom in PGD Šenturška Gora na 4 lokacijah z 12 gasilci in 2 voziloma. Intervencijo smo gasilci PGD Cerklje zaključili ob 21. uri.

Veter je podrl več dreves na cesti Spodnji Brnik – Vodice, Zalog – Cerkljanska Dobrava, Zalog – Pšenična polica, Grad – spodnja postaja žičnice Krvavec, Šenturška Gora – Lenart, Letališče – Praprotna Polica, Letališče – Šenčur, v Zalogu in na Šenturški Gori.

Cesta Vašca – Letališče Jožeta Pučnika je bila zaradi podrtih dreves neprevozna in od 13:50 zaprta za ves promet.

Veter je podrl drevesa na strehe objektov na Zgornjem Brniku in v Praprotni Polici. Prav tako je bilo odkritih kar nekaj streh v Cerkljah, Gradu, Zalogu, Zgornjem Brniku, Cerkljanski Dobravi, Češnjevku, Viševci, v Poženiku, na Šenturški Gori in v Štiški Vasi.

Skupno smo opravili ogled in odstranili nevarnosti z več kot 30 objektov, ter preprečili nevarnost za mimoidoče.

Na cesti mimo letališča je drevo padlo na sprednji del osebnega vozila, k sreči ni bilo poškodovanih. Prav tako smo odstranili tudi drog s ceste v Vopovljah.

Veter je poškodoval tudi sakralni objekt na pokopališču – križ, s katerega smo odstranili kip Jezusa in ga odnesli na varno.

Naj še spomnimo, da te dni mineva ravno 6 let od uničujočega žledoloma, ki je prizadel tudi našo občino in druge kraje po Sloveniji.