42/23 – Neurje v Občini Cerklje

V sredo, 19. 7., popoldne je tudi našo občino zajelo hudo neurje z dežjem in močnimi sunki vetra. Gasilci smo bili v času neurja še vedno prisotni na požaru hiše v Glinjah, a smo se z uspešno reorganizacijo hitro spopadli z novo nastalo situacijo. Prvi pozivi so začeli »deževati« ob 14.38 uri.

Tekom popoldneva smo gasilci posredovali na več kot 90 lokacijah. Nastale težave smo reševali glede na prioritete in razpoložljivost naše tehnike. Na več objektih je bila zaradi varnosti in višine nujna uporaba dvižne ploščadi, zato so nekateri objekti na vrsto prišli šele v večernih urah. Z delom smo zaključili okrog polnoči in s sanacijo nadaljevali v četrtek zjutraj. Skupno smo v dobrih 24 urah posredovali na več kot 100 lokacijah.

V neurju je bilo poškodovanih oziroma odkritih več kot 70 objektov, poleg stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij tudi Osnovna Šola Davorina Jenka, Marijin vrtec, cerkev na Trati, rojstna hiša Ignacija Boršnika …

V 30 primerih je bilo potrebno sanirati podrto drevje, ki je zaprlo ceste, poškodovalo nekaj vozil, objekte, ograje in električne daljnovode. Pri težjih primerih smo si pomagali tudi s kmetijsko in gradbeno mehanizacijo ter pomočjo gozdarja.

Na intervenciji večjega obsega so sodelovala vsa društva iz GZ Cerklje in več kot 100 operativnih gasilk in gasilcev. Intervencijo smo zaključili v četrtek zvečer, ko smo očistili in pripravili opremo za naslednja posredovanja.

Vsem občanom se zahvaljujemo za potrpežljivost, saj ste morali nekateri na nas počakati dlje časa.

Zahvala tudi občanom, ki ste ob manjših težavah ocenili, da naše posredovanje ni nujno potrebno.